Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Westeros Világa

Westeros Világa

Trónok Harca 6. évad 9. rész - A Fattyak Csatája

2016. június 21. - TheHound

A 9. epizód eddig kivétel nélkül nagy csatákat és döntő fordulatokat tárt a nézők elé, ez most sincsen másképp. Daenerys hadra fogja a sárkányait, kiderül, hogy miért nem érdemes fahajókkal támadni a tűzokádó szörnyekre. Havas Jon reménytelen csatába indul Ramsay ellen, a sorozat legjobb harci jeleneteit kapjuk meg. A korábbi epizódok időhúzása, a felesleges karakterek és a dögunalmas történetszálak után végre minden néző elégedetten dőlhet majd hátra. Spoiler!

nevteeeeeeelen.png

Daenerys

Meereenben olyan harc van, hogy Minas Tirith ostroma ahhoz képest ovisok gyülekezője a fagylaltoskocsi körül. Daenerys kegyetlenül elszánt arccal méregeti Tyriont, hát nem igaz hogy ekkora kuplerájt kellett művelni, amíg én nem voltam. A törpe gondolom nem akarja hüllő-eledelként végezni, bizonygatja hogy mindez csak a rabszolgák nélküli város sikereinek a végeredménye, nem ő cseszte el a dolgokat, pedig dehogynem. Mondom mi lesz; keresztre feszíttetem az összes korbácssuhogtatót, a flottájukat felégetem, a katonáikat leölöm és a városaikat a földdel fogom egyenlővé tenni - sziszegi a szöszi. Nem szívesen szólok bele mert már amúgy is rosszul áll a szénám az ordas nagy pofám miatt, de apád is valami ilyesmit akart művelni, nem? - mondja a törpe, azzal érvelvén hogy Aerys is egy hasonlóan ostoba elképzelés miatt lelte halálát. A Sárkánykirálynő is hajlik a józanságra, lezárásul az ostromlók telibe lövik a piramis tetejét.

ep59-ss06-1920.jpg

Igazság szerint nincs olyan város a kontinensen, amit ne haragítottál volna magadra, a vagyonodat és a sárkányaidat is tőlünk loptad. Az a kérésünk, hogy leszel szíves visszatakarodni oda ahonnan jöttél, Koldusok Királynője - húzzák Daeny agyát a rabszolgatartók követei, akik annyira hülyék, hogy képesek beugatni egy nőnek, aki három sárkány hasát csikizi este lefekvés előtt. Szerintem inkább a megadás feltételeiről tárgyaljunk, - szól közbe Tyrion, mire a kretének elregélik, hogy akkor kérnének vissza szépen mindent, ha már így alakult. Fogalmam sincs, hogy mit mondtak még, mert a háttérben feltűnik Drogon, leszáll az anyja mellé, a szöszi felpattan a hátára és stílusosan elrepülnek. Meereen felett a másik két sárkány, Viserion és Rhaegal is csatlakozik hozzájuk, majd így édeshármasban nekiállnak módszeresen felgyújtani a támadó flottát. Azok meg égnek, mint a rongy.

ep59-ss10-1920.jpg

Ez az utolsó lehetőségetek, hogy ne dögöljetek meg itt és most - üzeni Szürke Féreg az ellenséges katonáknak, hát a sárkányos bemutató után azoknak sem kell több, rohannak amerre látnak. Páros lábbal tiportátok a megállapodásunkat, ezért most meg is fogtok fizetni szépen - mondja Tyrion a három rabszolgatartónak. Kettő közülük azonnal beáldozná a harmadik, alacsony származású nemest, csakhogy a Féreg pont hogy az előbbi kettő torkát vágja el bosszúból. Most örvendj a tyúkszaros életednek, továbbá vidd hírül mindenkinek, hogy a barna hajú nőkben ne bízzanak, a szőkéktől meg rettegjenek.

Sansa Stark

Köszönöm, hogy visszahoztad ezt a lunyva feleségemet, a megtalálói díj az lesz, hogy nem a farkadat fogom megnyúzni egyből, hanem csak az ujjaidat. - Ramsay erősen nyit Havasékkal szemben ott a puszta közepén. Térdelj le, ismerj el engem Deres uraként, nem kell hogy mindannyian megdögöljetek a harcmezőn, érvel tovább a pszichopata. Havas inkább a párbajt erőltetné, de Ramsay az arcába röhög, hát tudod mikor fogok leállni szkanderozni veled amikor a seregem félkézzel is miszlikbe vág benneteket, ráadásul Rickon is nálam van. Hazudsz, vágja rá a redhead. Erre Lord Umber odabassza a levágott Szkubi-dú fejet, szegény rémfarkast már egy ideje csak ezért cipelik egy szatyorban, vagy mi van??! Leszarom, holnap akkor is meghalsz - mondja Sansa, a mintafeleségek gyöngye, majd elvágtat, hogy feltegyen főni egy fazék húslevest.

ep59-ss11-1920.jpg

A fényesen szarul elsült találkozó után haditanács van Havaséknál, hát bárhogy matekolnak mindig az jön ki a végén hogy kegyetlenül le lesznek gyakva, mint a törtszámok. Sansa adja a durcit, hogy engem is meg kéne kérdezni, lehet hogy egy csorba kardot sem bírok megkülönböztetni egy döglött lótól, de Ramsayt azt ismerem nagyon. Jon meg tojik rá nagy ívben, ebbe a bunyóba már bele kell állni, néztem én már szembe sokkal rosszabbakkal is, mint a férjeddel, hugi. Egy rövid üvöltözés is történik, Sansa beáldozná Rickont, Havas meg nem, mi persze tudjuk hogy Rickon mindenképpen meghal másnap. Közben Tormund és Davos dumcsiznak, a vad mondja hogy azért nem árt vigyázni, Stannist is hogy elkalapálta Ramsay. Cinkes a szitu, Stannist pont hogy Brienne vágta le, Davos hallgat erősen és próbálja másra terelni a szót, Tormund meg hívná piálni. Nem kérek az erjesztett híg fosotokból, de köszi, inkább megyek sétálok egyet, meg lehet hogy gurítok egy barna mackót, mondja Davos. A csempész a nagy kóválygás közepette persze hogy ráakad arra a máglyára, amin a pici Shireent meggrillezte Melisandre. Meg az apja. Meg az anyja. Mivel Davost erős szálak fűzték a kislányhoz, várható, hogy Melisandre előbb-utóbb erősen vallatóra lesz fogva. Jon közben rákérdez a vörhenyes bányánál, hogy egész eddig belepofáztál mindenbe, ha kellett ha nem, most kicsit hiányoltuk az ékes meglátásaidat. A tanácsom az, hogy próbálj nem meghalni holnap a csatamezőn, mondja Coelho. Kösz, ha esetleg mégis elpatkolnék, kérlek ne cibálj vissza holtamból, ne ezen kelljen megint mindenkinek nyavajognia a 7. évadig  - szól Jon. 

Daenerys

Legutóbb azon poénkodtál, hogy milyen törpe vagyok, bezzeg most mégis én vagyok egy kukival pluszban, - nyekteti Tyrion Theont, akik végre odaértek Meereenbe. Yara előadja a nagy tervet, segítenek átcipelni a szöszi hadseregét a hajóikkal, ha az segít nekik visszaszerezni a Vas-szigeteket. Miért ne várjam be inkább Euront? - kérdi Daenerys, mire Yara rávágja hogy nyugodtan, de előbb a melledre csap a faszrúddal, utána pedig átvágott torokkal fog a tenger mélyére vetni, szóval inkább velünk utazz, please. Yara és Daenerys hatalmas összhangban vannak, csoda hogy nem esnek egymásnak egy forró csók kíséretében, bár Theon-on még ez sem segítene valószínűleg. Na, Meereenben nyugi van, hajókat is sikerült szerezni, Varys odaát már készíti előre a terepet, minden adott ahhoz, hogy a Targaryen csaj végigrombolja Westerost.

daenerysyara.jpg

A CSATA

Na végre itt a Fattyak Csatája, felállt egymással szemben a két sereg becsületesen, a mezőn középen meg ott lángol néhány megnyúzott ember, csak a rend kedvéért. Ramsay egy kötélen cibálja maga után Rickont, nesze mehetsz amerre látsz, engedi el a fiút. Szegény gyerek rohanna Havashoz, de hát Jon-on kívül senki nem olyan hülye, hogy ne tudja, Ramsay le fogja lőni Rickont. Pontosan ez történik, a baj csak az, hogy Havas a csatamező közepén áll, éppen a Boltonok lőtávolságán belül. Azoknak se kell több, nyilaznak ezerrel, közben Davos is megindul a parányi sereggel Jon után, aki alól meg kilőtték a lovát. Hát kérem itt olyan öldökölés veszi kezdetét amilyet még nem láttunk a 6 évad alatt.

ep59-ss02-1920.jpg

Mindenki aprít mindenkit, annyi a halott hogy szó szerint hegyekben áll a rengeteg hulla, közben Ramsay pofátlanul löveti a csatát az íjászaival, szarik az rá magasról, hogy hányan esnek el a saját emberei közül. Amikor már egy lájtosabb röghegységet meghazudtoló méretű hullahegy is összeállt, Havas seregének a maradéka is betör, a másik oldalról meg az Umberek és a Boltonok. Nem szarral gurítanak, körbeveszik a Starkokat, úgy ritkítanak a pajzsfallal és a lándzsákkal hogy ezeknek Leonidász is csak jelenthetne. Wun Wun, az óriás hozza a tőle elvártat, komplett lovakat rúg fel, pajzzsal veri laposra az ellenségeket, embereket dobál, de nagyon félünk hogy maximum nyílfogónak lesz jó a végén. Tormundék a másik oldalon, a hullahegynél próbálnak kitörni a gyűrűből, de ott a köcsög Umber állja el az útjukat.

ep59-ss03-1920.jpg

Havas itt egy időre kényszerpihenőt tart, annyian hullanak körülötte ugyanis, hogy konkrétan élve eltemeti a rengeteg halott. Valahogy feltápászkodik persze, de a helyzetük teljesen reménytelen, egyetlen vigasz hogy Tormund gyönyörűen halálra szurkálja Umbert. Én már készültem a végső menetre, jól van jól van ez az igazi Trónok Harca, nincs meglepi és nem fut be a megmentő sereg az utolsó pillanatban, amikor is pont befutott a megmentő sereg az utolsó pillanatban. Petyr Baelish érkezett meg egy rahedli katonával és Twitter-madaras zászlókkal, hát neki üzentél Sansa, te áldott golddigger. Most már a Boltonok vannak szarban, a lovasok hamar rendet vágnak köztük. Tormund, Havas és az óriás kiverekedik magukat a hepajból, Ramsay persze menekül vissza Deresbe. Könyörgöm, ha ezt élve megússza ez a köcsög, én befejezem a blogírást.

ep59-ss04-1920.jpg

Nahát a legifjabb Bolton szarik a vereségre, röhög hogy mindegy ki döngeti Deres kapuit, azok fixen zárva maradnak, az ostromlókat pedig majd jól kiéheztetik. Azért ez nem egészen így történt, mert Wun Wun fél kézzel betöri a deszkákat, feltépi a kaput és betörnek a Starkok. Szerencsétlen óriás már tényleg úgy fest mint valami absztrakt sündisznó, mindenfelé nyílvesszők és lándzsák meredeznek belőle, ő meg térdre rogyva piheg. Jon éppen mondana néhány kedves szót a haldokló Wun-nak, amikor azt pikk-pakk szemgolyón lövi Ramsay. A múltkor emlegettél valami párbajt, hát most mégiscsak elfogadom a kihívást, röhigcsél a pöcs, majd nekiáll nyilazni Havasra. Jon megragad egy pajzsot, három lövedéket felfog vele, utána torkon vágja a kis féreg Ramsay-t és addig veri a kretén fejét, amíg az el nem ájul. 

ep59-ss05-1920.jpg

Ser Davos nagyon jelentőségteljesen bámulja Melisandre-t, lesz ebből még civódás, valószínűleg itt már a cicivillantás se fog segíteni a banyán. Havas rendelkezik, hogy Rickont a kriptában kísérjék utolsó útjára, mikor jön Jean Grey hogy látni szeretném a férjemet. Ramsay a pincében van, jó szorosan egy székhez kötözve. Taknya-nyála-vére összefolyik, de arra még mindig van ereje, hogy pár szóval baszogassa Sansa-t, hát milyen feleség vagy te hogy így bánsz a férjuraddal? Én egy büdös ujjal nem nyúlok hozzád, ellenben gondoltam beengedem a vérebeidet, a kutyás terápia állítólag nagyon sokat segít a sérülteken - vigyorog kajánul Sansa. Lófaszt, a kutyák nem mernek bántani engem, ezek hűségesek, ellentétben veled - mondja Ramsay, de a sorozat történetében először félelem csillog az őrült szemében. Ja, csak egy hete nem etetted őket, és én se hoztam magammal pedigrét, pedig eszemben volt - incselkedik Sansa, a kutyák meg elevenen széttépik Ramsayt. 

Az arcával kezdik.

TheMountain értékelése

Ketté vagyok szakadva. Pedig a Hegyet nem könnyű kettészakítani, ennek a résznek mégis sikerült. Kétségtelen, hogy történtek dolgok. Akciódús dolgok. Nem voltak sehova sem vezető párbeszédek, történetszálak. Eksön volt, meg odabaszás. Ez jó.

Daenerys becsicskította a mestereket, Jon és Sansa pedig becsicskította Ramsay-t. Ennek örültünk, nem? Persze, hiszen mind ezt akartuk. A pozitív karakterek győzedelmeskednek, a gonoszok elnyerik méltó büntetésüket. Mikor azok a nyomorult féreg rabszolgatartók megkapták a magukét, repesett a szívünk. Mikor Jon cipóra verte annak a szadista pszichopata faszkalapnak a fejét (végre valahára), az én lelkem is örvendezett. Mikor nem egyszerűen lefejezték vagy felakasztották, hanem lassú kínhalált halt a saját kutyái által, akkor elégedetten csettintettünk: ez igen, ezt megérdemelte! Végre!

Akkor mégis mi ez a furcsa érzés? Ez az üröm az örömben? Nos, talán az, hogy mindannyian azt kaptuk, amit szerettünk volna. A jók, bár az esélyek ellenük szóltak, győzedelmeskedtek. Bár minden elveszni látszott, az utolsó utáni pillanatban megérkezett a felmentősereg. Bizonyám, a Trónok Harca egyre inkább egy bármely más fantasy-re kezd hasonlítani, amikor az első öt perc után tudod, hogy bár nehézségek árán, de ki fog győzni és ki fog veszíteni. Igen, mind Daenerysnek és Jonnak drukkoltunk. De mikor ütött volna igazán nagyot a rész?

Ha nincs felmentősereg. Ha menthetetlenül bekerítik Jonékat, és lemészárolják seregüket, esetleg Jont és Sansa-t bebörtönzik Deresbe Boltonék vendégszeretetét élvezve. Fair lett volna? Nem. Ezt érdemelték volna? Nem. Realisztikus és Trónok Harcás lett volna? Abszolút!

Daenerys győzelmébe kevésbé tudok belekötni, elvégre ott vannak a sárkányai, és végre sikerült értelmesen használni őket. Itt nem éreztük azt, hogy a realisztikus erőviszonyok alapján veszítenie kellett volna. Ez így oké.

Mindazonáltal valóban sokkal élvezhetőbb epizód lett, mint az utóbbi néhány, és igazán kíváncsian várom az évadzárót. Vajon folytatódik a klasszikus tündérmese, vagy visszakanyarodunk a Trónok Harca sötét, realisztikus világába? Meglátjuk. De ahhoz egy számunkra pozitív karakternek meg kell halnia. És ezúttal végleg.

Pontozás: 4 bucira vert Ramsay-fej az 5-ből

ramsay-ertekeles.jpg

Jövő héten jelentkezünk a következő epizód elemzésével, a megszokott stílusban. Ha időközben még több tahóságra vágytok, keressetek minket facebookon, de Instagramon is dől belőlünk a hülyeség.

Facebook: https://www.facebook.com/westerosvilaga/

Instagram: https://www.instagram.com/realm_of_westeros/

A bejegyzés trackback címe:

https://westerosvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr868824200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Wagner 2016.06.30. 09:56:15

Hol a 10. rész összefoglalója? :)

TheHound 2016.06.30. 13:59:41

@László Wagner:

Kedves László!

A csúszásért szíves elnézésedet és türelmedet kérjük, legkésőbb holnap reggelre kész lesz az összefoglaló. Ígérjük, hogy élvezetes lesz! :)

László Wagner 2016.06.30. 14:02:37

Nagyon várjuk, köszönöm a választ. :)
süti beállítások módosítása