Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Westeros Világa

Westeros Világa

Trónok Harca 6. évad 3. rész - Esküszegő, elemzés másképp

2016. május 10. - TheHound

Kedvenc parancsnokunk még azt sem tudja, hogyan kéne halottnak maradni, ezért a boldog tudatlanság örvén visszatér az élők közé, várják már barátai s gyilkosai egyaránt. Bran folytatja a halukázást, de azért annyira nem, hogy megpillantsuk Havas anyját. Daeneryst tovább szívatják, a Sárkányok Anyja legfeljebb lószívet kínálgathat a többi khaleesinek élete fennmaradó részében. Varys szuperkém-fokozatba kapcsol, Tyrion elmereng a férfi és nő közötti kommunikációs csatornák problémáin, Qyburn cukrosbácsit játszik.  A Lannister-ikrek politizálnának, de kiestek a praxisból, ez most nem az a kör lesz srácok. Tomment becsicskítja a Főveréb, Aryat meg addig ütik, amíg hihetően nem tudja hazudni, hogy ő bizony nem Arya, hanem egy senki. Deresben Ramsay ajándékot kap, közben kiderül, hogy tud normálisan is viselkedni, csak nem akar. Havas Jon rendezi az elvarratlan szálakat, majd elhagyja az Éjjeli Őrséget. Figyelem, spoiler!!

ep53-ss04-1920.jpg

Havas Jon

Az van, hogy Jon Snow-t halálra bicskázták, de Melisandre összekaparta magát és megtette azt amit a női rajongók tábora kollektíve kért, szóval feltámasztotta Havast. Az meg fogalmatlan fejjel taperolja a sebeit, hang on guys, az utolsó flashback az hogy leszúrnak, ja leszúrtak, tényleg. A vörös papnő kérdi tőle egyből, mit láttál odaát Havas, van túlvilág? Havas meg rázza a fejét, kurvára nincs ott semmi, na így higgyetek bármiben is, nesze. Nem baj, oka van annak, hogy visszatértél, mondja a kipolcolt mellű milf, persze hogy oka van, hát ha nem hozzák vissza Kit Haringtont ekkora hepajkodás után, akkor a sorozat elbúcsúzhatott volna jónéhány nézőtől.

meme_jpgggggggggggggggggg.jpg

Jó téged újra látni, te bojler testű kicsi faszú fiú, üdvözli Havast Tormund, a haverja Ed meg udvarol hogy még mindig szépen csillog az a szép barna szemed, még jó hogy nem égettünk el rögvest, hehe. Jon arcán a tökéletes "semmit-nem-értés" kifejezés, mondjuk néhány perccel a második szülinapja után ezt megbocsájtjuk. 

Samwell Tarly

Ez a történetszál a létező legfeleslegesebb az összes közül, én imádkoztam azért hogy minél később kelljen a dagi nyomit néznem, de ez a kínokkal terhelt pillanat is elérkezett sajnos. Samwell Tarly karaktere nagyjából az egyetlen, amely semmi, érted, NULLA jellemfejlődést nem produkált az elmúlt évadokban, még Havas Jon farkasa is jobban érdekel mint ő. Most éppen egy hajón utaznak Szegfűvel, a viharos tenger dacára minden férfi nyugodtan vakargatja a tökét a fedélzet alatt, kivéve Sam-et, aki sugárban okád egy vödörbe, a csaja meg jó érzékkel megkérdezi, hogy  hova viszel mostan erős karjaidban, szőke hercegem? Hát arra gondoltam hogy anyámhoz bebozsevállak, ő megvéd majd téged, mondja Sam, a Férfi. Nem azt mondtad, hogy mellettem maradsz? - értetlenkedik Szegfű, mi meg azt nem értjük, hogy miért tud egyáltalán megbízni egy férfiban, aki hónapokat töltött Westeros legkietlenebb falán, de ott se fogyott egy grammot sem. Kicsit szedd már össze magad, te vagy a gyerekem apja. - veszi elő a terhességi tesztes ütőkártyát Szegfű, azzal a kitétellel, hogy a purdé már ott gügyög mellettük, és az apja nem Sam, hanem Szegfű saját faterja. Bánat egy gyerek lesz, mi szóltunk előre.

ep53-ss01-1920.jpg

Bran Stark

Most nem Deresbe, hanem az Öröm Tornyához teleportál Bran, mellette a háromszemű holló, Brynden. Érkezik a fiatal Ned Stark is a katonáival, ránézésre egyik se lehet több mint 15 éves. Mennének megmenteni Ned húgát a gonosz herceg fogságából, de két sárkány-katona elállja az útjukat, ez most akkora klisé volt hogy Walt Disney elismerően bólogat a sírjában. Engedj má' be minket, a királyod halott, a herceged halott, most mit izélsz már, győzködi az ajtónállókat Ned Stark. Ti is házhoz jöttetek a pofonért, srácok, mondja a Targaryen-katona, majd olyan kardozós jelenet veszi kezdetét, amilyet még nem láttunk a Trónok Harca sorozatban. Komolyan, a két csávó szó szerint halomra aprítja az északiakat, Nedet az menti meg, hogy hátulról ledöfik a lesújtani készülő őrt. 

ep53-ss05-1920.jpg

Ned rohan fel a húgához Lyanna-hoz, már borsódzik a hátam hogy kiderül hogy ki is Havas Jon anyja, erre megint közbepofázik a vén trotty, hogy tik-tak, menni kéne haza; ez most legalább annyira fájt mint amikor miatta nem derült ki hogy miért lett értelmi fogyatékos Hodor. Bran persze kiakad, hogy mi a cintányérfaszú retkes kurva életnek nem engedsz te engem vizionálni meg időutazni, most mennyivel jobb, hogy itt rohadok nyomorékként egy dohos büdös lyukban, ezer mérföldes körzetben az egyetlen csaj is úgy néz ki mint akit most selejteztek le a StarCraft dizájnerei, téged tata meg körbenőtt egy fa.

ep53-ss06-1920.jpg

Ne idegesítsd magad fiam, válaszol az öreg, innen úgyse mész egyhamar sehova, már csak azért se mert nyomorék vagy, remember? Addig viszont megtanítunk neked mindent, reméljük Bran elsajátítja a lóbablecsó receptjét és fotoszintetizálni is megtanul majd.

Daenerys

Ugye az előző részekben Khal Moro becsületesen betartotta a BroCodex-et, oké a másik khal özvegyét nem rángatjuk meg, pláne nem úgy ahogy beígérték a csajnak, egy ilyen özvegy szent és sérthetetlen. Annyira, hogy a Vaes Dothrak-ba vezető uton csak néha-néha rúgják vesén meg háton Daeneryst, hogy ne maradjon annyira le. A dothraki banda odaráncigálja a csajt egy idősebb özvegy elé, rá emlékszünk ám, ő etette meg paleós lószívvel Daenyt még korábban. A nő érdeklődik, hogy miért nem ide jöttél, miután meghalt a khal-od, ha egyszer itt van a helyed? Hát dó'gom volt, felszabadítottam néhány várost, a mestereiket keresztre feszítettem, sárkányt neveltem, meg ilyenek, sorolja Daenerys.

ep53-ss09-1920.jpg

Szép sztori, mondja a nő, de az van hogy mindkettőnket átbasztak a palánkon azok a disznó férfiak, az én khalom azt ígérte hogy leigázza a világot erre meghalt, mi a helyzet a te khaloddal? Daenerys néz, jé nekem is pont ezt ígérték, mondjuk a férjemet már én fojtottam meg egy párnával, de most kicsire nem adunk. Az a szitu, hogy nem kellett volna végig partizánkodnod a kontinenst, ezért most a tanács fog dönteni a sorsodról, legjobb esetben maradsz velünk lószívet felszolgálni a még reménykedő csajoknak. - teszi hozzá az idősebb nő, mi meg reménykedünk hogy a három sárkány marha gyorsan ott terem, és lángtengerbe borítja az egész idióta bandát.

Tyrion

Varys folytatja azt, amihez a legjobban ért, na nem a zsírégető aerobicra gondolok, hanem a kémkedésre. A csávó szempontjából a piramis tetején lévő trónterem a legnagyobb szívás lehet, egyrészt mert tetű meleg van, másrészt meg valahogy fel is kell mászni oda. Tyrion hulla csendben szemez Szürke Féreggel és Missandei-el, dumcsizzunk már valamiről, mondja a törpe. Még mindig kuss, hát Tyrion megjegyzi a tolmács csajnak hogy 19 nyelven tudsz beszélni, egymás között miről csacsogtok? Na Szürke Féreg büszkén mondja hogy jókat szoktak ám pletyizni, elmondom mi volt őrségen, kit kaptunk el őrségen, merre mentünk őrségen meg hogy mit ettünk őrségen. Ez inkább jelentés, de minimum szóbeli jognyilatkozat, nem pedig kommunikáció, hecceli őket tovább a törpe, akinek minden egyes epizód alkalmával új poharat adnak a kezébe, mert gondolom ez így illik. Jól van, lehet csak nekem van szófosásom, akkor játsszunk valamit! - indítványozza a törpe, aki már konkrétan félrészeg. 

got6_3tyrion_0.jpg

Nekem a volt rabszolgatartóimmal gyakran kellett játszanom, mondja szegény Melisandre, jó relax most nem olyat kell, csitítja Tyrion. Legyen az, hogy állítok valamit a múltatokról, ha igazam van akkor ti isztok, ha pedig tévedek akkor meg én iszok. A másik kettő úgy látszik absztinens, nem kell az alkohol, köszi, ódzkodnak. Jól van, akkor bebaszok egyedül, vonja meg a vállát Tyrion, de mielőtt sikerülne Humbákfalvára teleportálnia, betoppan Varys. Jelenti a dagi eunuch, hogy a Hárpia Fiait a szomszédos városok mesterei fizetik, pénzük dögivel. Tyrion rötyörészik, na ugye hogy nem helyi probléma, viszont az eddig szófukar páros nagyon belevág a haditerv-készítésbe, le kéne gyilkolni őket mind egy szálig, egyszer megtettük, megtesszük megint. Tyrion és Varys összenéz, Szürke Féreg a tökével együtt elvesztette az agyát, mindegy, bízzunk a kémekben, hátha.

Cersei és Jaime Lannister

Qyburn a pincében kínálgatja a gyerekeket csokival, van még ám ott ahonnan ez jött, de cserébe várom az infókat skacok. A kölykök kicsit befoscsiznak, mikor meglátják a böhöm Ser Robert Strongot, vele együtt érkezik Cersei és Jaime is. Jaime érdeklődik udvariasan, hogy jó hogy összeraktad és életet csiszoltál ebbe a dög nagy hullába, de legalább megtaníthattad volna az alany + állítmány szerkezetre is. Qyburn mondja, hogy jó lesz ez így is, addig se pofázik el semmit, gondoljunk csak arra, hogy őszinteségi roham tört rá Gregorra, mikor kinyomta Oberyn szemét és bevallott mindent, amit Elia Martell-el művelt (megöltem a gyerekeit, megerőszakoltam, majd megöltem őt is). Cersei is bizakodó, szerinte a böhöm nagy állatnak nem az összes ellenségüket kell megölnie, elég lesz egy is, mert ha a Főveréb párbaj általi ítéletet helyez kilátásba, akkor márpedig az élőholt Gregor lesz az egyetlen, akiben bízhatnak. 

ep53-ss04-1920_1.jpg

Cersei-ék berongyolnak a Kevan Lannister által vezetett Kistanács ülésére, hátuk mögött a dromedár, ezt már le se írom többször, szerintem ez mindig ott lesz a képben Cersei-el. Pycelle nagymester úgy meglepődik, hogy maga alá húz egy IFA-fékcsíkot egy kecses fing keretében, a többiek meg kérdezik, hogy eltévedtetek, vagy mi? Jelen van Margaery anyja, Olenna Tyrell is, akinek irtó nagy pofája lett Tywin halála óta, de bitang jó nő volt akkor, amikor még velociraptorok jártak a földön. Helyreteszi Cersei-t, hogy márpedig nem te vagy a királyné, a király feleségét nevezik királynénak, s mivel a te fiad a király, így elég nehezen lennél te királyné, bár a ti családotokban lehet ez sem lenne rendkívüli. Cersei nyel egyet, mondja hogy nekünk is itt a helyünk, rengeteg a dolgunk, Jaime egyből rávilágít, hogy a lányukat megölték a dorne-iak, ezzel is kéne kezdeni valamit. Na ja, a Kistanács meg kollektíve jelzi, hogy ha ti nem takarodtok most el a bús francba, akkor megyünk ki. Mivel hogy a Lannisterek maradtak, a többiek felálltak, és úgy ott hagyták Jaime-éket, mint eb a szarát.

Tommen

A fiatal király megy kakaskodni a Főverébhez, anyámat lassan be kéne engedni a mocskos templomodba, hogy elbúcsúzhasson a lányától, nem? A pap mondja nana még biztos nem, hiába sétáltattuk végig szarosan a városon, ettől a bűneit még nem bánta meg, szóval ha azzal megvagyunk, akkor rendben. Tommen érthetetlen módon még mindig nem gyilkoltatja meg a Főverebet, sőt, az még magához is édesgeti, egész jól összespanciznak ott együtt a padon. Ő az anyukád Tommen, érthető a dühöd, de az anyukád megtisztulása mindannyiunk érdeke is, így teljesedhet ki a szeretet közte és közted. - megy át Coelho-ba a pap, egy ilyen duma meg tarol a félostoba, apakomplexusos és tesztoszteronhiányos Tommennél. 

natalie-dormer-swimming-pool-2_1.gif

Tommen, mi nem akarunk beleugatni a dolgodba, de figy ha már Westeros legszexibb csaja a feleséged, nem kellett volna rákérdezned hogy őt mikor engedik ki véletlenül?

Arya

Arya Stark, a Senki kiképzése a jól megszokott mederben csörgedezik tovább. Verik tovább síppal, dobbal, pálcával és nádihegedűvel, kettő ütlegelés között meg igyekszik hihetően előadni azt a rengeteg sok egy darab mondatot, hogy nem vagyok én senki. A vége az, hogy egész jól belejön a bottal való bunyóba még vakon is, ráadásul egyre meggyőzőbben mondogatja azt, amit már kb. két évadja vernek a fejébe. 

ep53-ss03-1920.jpg

Aztán visszakapja a látását is, de a biztonság kedvéért a pap megkérdi még tőle, hogy ki vagy te? Nem vagyok én senki, a nevem senki, nincs családom, stb. - mondja a Senki, de mi tudjuk, hogy hazudik, ő Arya Stark és mindig az is marad.

Ramsay

Deresben Lord Umber nyomja fullosan a tahót Ramsay-nek, ez talán az első eset, amikor bárkit nagyobb gyökérnek látok egy jelenetben Ramsay-val, mint utóbbit. Lord Umber üdvözli az új Boltont, jól tetted hogy ledöfted az apádat, jó nagy pöcs volt, nem gyengén kezd a csávó de még erősebben folytatja. Kéne egy sereg is tőled Ramsay, megnőtt a bevándorlók száma, én meg ilyen önkéntes volnék, aztán inkább mi kapjuk el őket mielőtt Deresbe érnek. Ramsay konszolidáltan nem öli meg azonnal Umbert, miért adnék neked bármit is, kérdi. Na erre előcipelik a két foglyot akiket Lord Umber hozott, nesze ajándék, mire Ramsay mondja hogy reméli egy vöröske is köztük van, az se baj ha nő és Sansa Stark-nak hívják.  

ep53-ss08-1920.jpg

Az egyik fogoly Osha, a ronda vad nő, a másik meg Rickard Stark. Hoppá van, Ramsay szeme csillan már, végre itt egy Stark, a hűtlen szutyok feleségem meg rongyolhat amerre lát, majd max erőszakolok mást. Bizonyítékul Umber az asztalra kúr egy levágott rémfarkas fejet, amibe elegánsan beleállítottak egy henteskampót. Mondtuk mi már ezerszer, hogy az égadta világon semmire nem jók a rémfarkasok, a legelső epizódban vérszomjas fenevadaknak leírt dögöket eddig az nem ölte meg, aki nem akarta.

Jon Snow

Jön az igazság pillanata, a négy gyilkost szépen sorba állították a bitófa alá. Érdekes, hogy nem máglyán égetik el őket, lehet Melisandre is belátta, hogy egy ember élve eltüzelése miatt még nem fog kevésbé faszságot jósolni, a feltámasztás meg anélkül is megy. Hát srácok, ha van mondanivalótok, akkor ne legyetek szégyenlősek, mondja Havas. Az első halálraítélt filózik kicsit, neked nem szabadna élned, mire Jon visszavág, hogy neked meg nem kellett volna megölnöd. A második gyökér is valami hasonló szarságot mond, na de Ser Alliser, az egyenes és bátor ember tényleg odamondja a tutit.

jon_snow_leaves_night_s_watch_game_of_thrones_hbo.png

Az Éjjeli Őrség érdekeit szolgáltam, te meg idehoztál egy rakás vadat, csupa gyilkos, erőszaktevő és fosztogató; érvel Alliser az Éjjeli Őrség jelenlevő tagjai előtt, akik szintúgy gyilkosokból, erőszaktevőkből és fosztogatókból lettek varjak. Olly kussol, lehet az egész hacacáré büntetőjogi vetületén gondolkodik, vagyis hogy miképpen ítélik őt halálra emberölésért, amikor ott mászkál előtte az áldozat. Havas kemény gyerek módjára végignézi a haláltusájukat, majd Ednek adja át a parancsnokságot. Szép volt, jó volt, de a szolgálatom halálig tart, az meg asszem megvolt, mondja Jon, zárjatok be utánam, mert most léptem, majd összecsörgünk ha úgy van.

TheMountain értékelése:

Múlt héten is a csöcsökkel kezdtük az értékelést, ne legyen hát máshogy most sem: ez az epizód csöcshiányban szenvedett. Nem voltak csöcsök; tulajdonképpen ez a rész csöcssivatagnak minősül, ahol nem hogy csöcsmonszun vagy kis nyári csöcszivatar sem volt, hanem hosszas, tartós csöcsszárazság uralkodott. Igaz, Daenerysről letépték a ruháját a játszópajtásai, idomait azonban ezúttal nem pillanthattuk meg.

Nade.

Ne tegyünk úgy, mintha a csöcsök miatt néznénk a Trónok Harcát! Szeretjük még az intrikát és a harcot is. Na, harc az megint nem volt túl sok, bár az az egy jelenet, az valóban oda volt téve rendesen. Igaz, annak meg abból a szempontból nem volt tétje, hogy tudtuk, nem most fogja Ned elveszíteni a fejét (de csak azért, mert itt még nem Sean Bean játszotta!) - mindenesetre kiderült, hogy nem mindig volt akkora vitéz, ahogy ő azt állította magáról. Ezután már lehet, hogy azt sem hisszük el róla, hogy mekkora halat fogott legutóbb. Ja bocs, már rég halott.

Marad az intrika. Nos... ez a rész abban sem volt túl erős. Volt egy kis Varys-mesterkedés, ahol megtudtuk, amit amúgy is sejteni lehetett; volt egy kis Qyburn-cukrosbácsiskodás, ami igazából semmi konkrétumot nem adott (miért, a gyerekek belegyeztek, hogy majd hozzák az infókat? csak álltak ott kukán); volt egy felsülés a Kis Tanács előtt... ennyi. Nem nagyon volt igazi ármánykodás.

Akkor mi történt? Havasban tudatosult, hogy feltámadt, aztán jól fel is akasztotta az árulókat, majd rögvest szögre az Éjjeli Őrség™ kabátját. Arya meg addig hazudott meg harci montázsozott Rocky-t megszégyenítően, hogy visszakapta a látását. Nagyjából ennyi. Ja, meg Ramsay-hez egy Stark fiú került, akiről én speciel már teljesen el is feledkeztem. 

Persze az ötödik évadnak sem volt szégyellnivalója semmi sem történik részekben, azokhoz képest itt azért volt egy-két esemény. Viszont előszeretettel nézünk azon részek elébe, amikor igazán felpörögnek majd az események. Ja, és a csöcsök.

Pontozás: 3 akasztott köcsög Olly-fej az 5-ből

ollyfej-ertekeles.jpg

Jövő héten jelentkezünk a következő epizód elemzésével, a megszokott stílusban. Ha időközben még több tahóságra vágytok, keressetek minket facebookon, de Instagramon is dől belőlünk a hülyeség.

Facebook: https://www.facebook.com/westerosvilaga/

Instagram: https://www.instagram.com/realm_of_westeros/

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://westerosvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr408698020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása